- Universal Music Group knalde dinsdag omhoog na zijn debuut op het Damrak.
- Het aandeel van het label achter sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga klom bijna 38 procent ten opzichte van de introductieprijs.
- Bij de beursintroductie verdeelde het Franse mediaconcern Vivendi 60 procent van de aandelen in het label onder zijn eigen aandeelhouders.
Universal Music Group (UMG), ’s werelds grootste platenlabel, beleefde dinsdag een succesvol beursdebuut op het Damrak.
Het aandeel van het label achter sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga klom bijna 38 procent ten opzichte van de introductieprijs. Het bedrijf wordt daarmee gewaardeerd op zo’n 46 miljard euro. Het gaat om een van de grootste beursgangen op de Amsterdamse markt in jaren.
UMC noteerde op 25,40 euro tegen een introductiekoers van 18,50 euro per aandeel. Bij de beursintroductie verdeelde het Franse mediaconcern Vivendi 60 procent van de aandelen in het label onder zijn eigen aandeelhouders. Die aandelen kunnen Vivendi-aandeelhouders vervolgens verhandelen.
Aan de komst van UMG naar de Nederlandse aandelenmarkt ging veel discussie vooraf. Het Franse mediaconcern Vivendi, de eigenaar van het platenlabel, stond al langere tijd onder druk om zijn aandeelhouders te laten profiteren van de waarde van UMG, dat bijvoorbeeld ook rechten op Beatles-nummers bezit.
Terwijl de muziekindustrie zich herstelt van een decennialange relatief lastige periode, profiteert Vivendi de laatste tijd van een hausse aan abonnementen op muziekstreaming. Daardoor is de waarde van zijn oude muziekcollectie en die van een aantal sterren zoals Swift, Drake, U2 en Post Malone gestegen. De beursgang moet UMG aan meer investeerders helpen in de Verenigde Staten, Europa en Azië.
Vivendi houdt na dinsdag nog een beperkt belang aan in het label. Eerder dit jaar nam de Amerikaanse miljardair Bill Ackman al een deelneming van 10 procent in UMG. Daar betaalde hij toen miljarden dollars voor. Ook zijn er nog stukken die toebehoren aan een consortium onder leiding van het Chinese techbedrijf Tencent.
Meer beursgangen? Check ook deze stukken eens:
- De kantoorloze softwarereus GitLab van de Nederlandse CEO Sytse Sijbrandij wil naar de beurs in de VS – en zou $6 miljard waard zijn
- Adyen-concurrent Stripe wil naar verluidt naar de beurs in 2022 – het betaalbedrijf zou gewaardeerd worden op $150 miljard
- Metaalbedrijf Esdec uit Deventer zou naar de beurs in de VS willen – en is waarschijnlijk miljarden waard
- De Eindhovense accustartup LeydenJar haalt €22 miljoen op en mikt op een beursgang via een SPAC
- Tesla-killer Rivian kondigt beursgang aan en mikt op een waardering van $80 miljard – maar het heeft nog geen auto geleverd